Marieken Smeets

Toen ik in oktober 2016 een oproep van Fred en Liesbeth op Facebook zag over de HomeRide, heb ik meteen besloten: daar wil ik aan mee doen!

Ik heb zelf ooit jaren geleden op een fiets gezeten, mountainbiken. Ook deed ik nog steeds aan spinning. Maar om dan op een wielrenfiets met dunne bandjes de weg op te gaan, vond ik wel een hele uitdaging en best wel spannend. Want alleen door de bossen rijden is een heel andere manier van fietsen dan in een groep. De voorbereidingen bestonden bij mij allereerst uit het aanschaffen van een wielrenfiets en fietsoutfit. Vervolgens ben ik eerst gaan spinnen om de conditie te verbeteren, maar ook te wennen aan het zitten op de fiets, want tijdens de tocht zelf is het zeker wel handig dat je gewend ben aan een zadel 😊.

Buiten trainen, alleen en met het team was ook erg belangrijk in mijn voorbereiding. Fietsen in een groep is heel anders dan alleen fietsen en het leren kennen van gebaren, wisselen en dat soort zaken is toch wel een vak apart als je dan niet gewend bent.

HomeRide 2017 was voor mij één grote belevenis. Zowel wat betreft de voorbereidingen en alle acties als de tocht zelf. Ik was best nerveus: kan ik het tempo wel bij houden, als het fietsen in de groep maar lukt, kan ik de afstanden waarvoor ik me had opgegeven wel halen? Dat soort gedachten. Toen we in Utrecht aankwamen, waren alle zorgen verdwenen. De sfeer, de emoties en de groep waren geweldig! Mijn angst of ik het wel of niet bij kon houden, was snel verdwenen. Door het fietsen in de groep ga je veel harder dan wanneer je alleen fietst. Of kwam dat nou doordat ik vleugels kreeg, vanwege de fantastische groep mensen om mij heen?

Ook dit jaar ben ik er weer bij…